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Background and Introduction

The Personal Data Protection Commission (the “Commission”) launched a
public consultation on 16 May 2014 on the proposed Advisory Guidelines for
the healthcare sector (“healthcare guidelines”).

The healthcare guidelines aim to complement the more general guidelines
issued by the Commission by addressing the application of the Personal Data
Protection Act 2012 (“PDPA”) to healthcare issues and scenarios.

The consultation closed on 6 June 2014 with three responses from
organisations. Please refer to the Commission’s website for the full list of
respondents and their submissions®. The Commission thanks all respondents
for their comments and participation.

Most of the responses received sought clarity from the Commission on the
existing examples in the healthcare guidelines, or proposed new scenarios for
the Commission to illustrate the applicability of the PDPA.

The Commission has carefully considered all the comments and has
endeavoured to address them as fully as possible in the finalised guidelines.
Organisations will notice revised examples and more elaboration on areas
where respondents have made comments.

This closing note for the healthcare guidelines (“closing note”) supplements
the finalised guidelines by setting out the Commission’s views on some key
issues, and should be read in conjunction with the finalised healthcare
guidelines.

1

http://www.pdpc.gov.sg/personal-data-protection-act/public-consultations/responses-received-at-6-

june-2014



PART II: OVERVIEW OF KEY ISSUES

2

2.1

2.2

2.3

2.4

Obtaining consent for ‘teaching purposes’

Paragraph 2.6 of the proposed guidelines provided an example of how a
healthcare organisation might collect, use or disclose personal data for
purposes other than for the patient’s visit and medical care provided in relation
to the visit, such as for formulation of teaching material.

Feedback received

One respondent sought more clarity as to the type of consent which should be
obtained for teaching purposes. The respondent expressed concern that the
requirement to obtain ‘express’ specific consent would create significant
operational difficulties for teaching hospitals who run attachment programmes
for students.

The same respondent also sought clarification on the manner and type of
teaching purposes for which consent would need to be obtained, and noted
that academic medicine, education and qualification of healthcare
professionals, and ‘on the job’ training of medical students would be impacted
if consent from individuals cannot be required under the PDPA.?

Considering if and how the Data Protection Provisions apply to teaching
purposes within the healthcare context

Before considering the form and manner in which consent may be obtained
for teaching purposes, organisations may wish to assess whether the Data
Protection Provisions would apply. In making this assessment, organisations
should have regard to the following:

a) Whether personal data is being collected, used or disclosed for the
teaching purpose. If no personal data is involved, then the Data Protection
Provisions do not apply;

b) If the Data Protection Provisions apply, whether consent for such collection,
use or disclosure of personal data is required or whether a relevant
exception applies such that consent is not required,;

2 Section 14(2)(a) of the PDPA provides that an organisation providing a product or service to an
individual must not, as a condition of providing the product or service, require the individual to consent
to the collection, use or disclosure of his personal data beyond what is reasonable to provide the
product or service.
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c) If consent is required, the appropriate form and manner in which consent
should be obtained and the scope of that consent; and

d) Whether it is reasonable to require consent for the collection, use or
disclosure of the personal data for a teaching purpose as a condition of
providing the healthcare product or service in question.

Organisations should also note that the Data Protection Provisions would not
affect any regulatory requirements by or under the law which govern
professional training or registration requirements for doctors and other
healthcare professionals. For example, under the Medical Registration Act,
certain conditions may be imposed by the Singapore Medical Council in
respect of the registration of provisionally registered doctors.

The Commission understands that activities relating to the education and
qualification of future doctors might not involve the collection, use or
disclosure of patients’ personal data. For example, where a trainee doctor
records in his log-book or reports only information that does not contain
personal data of patients, such as the number of hours he has spent
performing a particular medical procedure or other information that does not
identify any patient. Similarly, the Commission also notes that not all on the
job training activities involve the collection, use and disclosure of patients’
personal data. For example, a medical student observing a procedure
performed at a distance without any other information which will enable
identification about the patient might not be collecting, using or disclosing any
personal data.

If personal data is collected, used or disclosed for teaching purposes, then
organisations should consider how the Data Protection Provisions will apply,
in particular the considerations set out in paragraphs b), c) and d) listed
above.

When consent is required

Organisations are generally required under the Data Protection Provisions to
notify an individual and obtain his consent before collecting, using or
disclosing his personal data for any purpose. Deemed consent can apply in
limited circumstances where the individual voluntarily provides the personal
data to the organisation for a purpose and it is reasonable that he would do
s0.®> An example is set out in paragraph 2.3 of the finalised guidelines where
deemed consent could apply for the purpose of convening a case conference
with other doctors within the same healthcare institution solely for the purpose
of discussing treatment options for the patient.

% This is set out in section 15(1) of the PDPA.
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The Commission has set out the following in paragraph 2.3 of the proposed
guidelines.

Whether deemed consent would cover purposes beyond the provision of
medical care to John

Deemed consent does not cover purposes outside those for which the
personal data was provided. If Healthcare Institution ABC intends to use or
disclose such personal data beyond the purpose of John’s visit and in
particular for purposes that are not related to provision of medical care, it is
less likely to be covered by deemed consent and in such instances the
clinic should notify John of such purposes and obtain his consent.

Generally speaking, in the context of healthcare, the Commission considers
that consent for purposes unrelated to the purpose of a patient's visit is
unlikely to be deemed to have been given by the patient. The Commission
considers that this is a useful rule of thumb for healthcare institutions to apply,
because the individual must voluntarily provide his personal data for a
purpose for deemed consent to apply. In most circumstances, an individual is
unlikely to have voluntarily provided his personal data for purposes unrelated
to his purpose of visit, even if such purposes are established practices within
the healthcare sector. The finalised guidelines provide one example in
paragraph 2.7 where patient consent would be required to formulate teaching
material (e.g. as part of a case study, lecture slides or other types of teaching
material used for teaching purposes) if the data cannot be anonymised.

When in doubt as to whether consent may be deemed to have been given,
obtaining consent from the individual would avoid disputes where an individual
claims that he did not voluntarily provide personal data for the purpose.

Form and manner of obtaining consent*, and scope of consent obtained

The Data Protection Provisions do not specify a specific manner or form in
which an organisation is to inform an individual of the purposes for which it is
collecting, using or disclosing the individual's personal data and obtain
consent for such purposes. An organisation should determine the best way of
doing so such that the individual is provided with the required information to
understand the purposes for which his personal data is collected, used or
disclosed.

In stating its purposes, an organisation need not specify every activity it will
undertake in relation to collecting, using or disclosing personal data for that

* Please see Chapters 13 and 14 of the Advisory Guidelines on the Key Concepts in the PDPA for
more information.
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purpose. For example, consent deemed to have been provided from a patient
to receive medical care from Healthcare institution ABC will cover all activities
which Healthcare Institution ABC (including employees and volunteers) has to
undertake for the purpose of John’s visit. The employees and volunteers
(which could include doctors or medical students) involved in John’s care at
Healthcare Institution ABC would not need to obtain separate consent from
John to collect, use or disclose his personal data for the purpose of providing
medical care to him. The finalised guidelines provide a new example in
paragraph 2.4.

Whether consent for teaching purposes can be required as a condition of
providing a healthcare service

An organisation providing a product or service to an individual must not, as a
condition of providing the product or service, require the individual to consent
to the collection, use or disclosure of his personal data beyond what is
reasonable to provide the product or service. Any consent obtained in such
circumstances is not valid.”

An organisation may require an individual to consent to the collection, use or
disclosure of his personal data as a condition of providing a product or service
where it is reasonable in order to provide that product or service. In this
connection, the organisation should give due consideration to whether all the
personal data requested is reasonably required to providing the product or
service.

In the context of providing healthcare, organisations should consider if
requiring consent from an individual to collect, use and disclose his personal
data for teaching purposes is reasonable to provide the healthcare product or
service to him.

® For the avoidance of doubt, organisations may collect, use or disclose personal data for purposes
beyond those that are reasonably required for providing the product or service to the individual by
obtaining the individual’'s consent in accordance with the PDPA, so long as organisations do not make
it a condition of providing the product or service.
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Obtaining consent for research purposes

The proposed advisory guidelines did not directly address the issue of
healthcare research.

Feedback received

One respondent asked for more clarity on the types of consent which should
be obtained for research purposes, and when the ‘research purpose
exception’, set out in paragraph 1(i) of the Third Schedule and paragraph 1(q)
of the Fourth Schedule to the PDPA, would apply. In particular, the
respondent asked for more clarity on when it would be considered to be
impracticable for an organisation to seek consent from an individual for the
use or disclosure of his personal data for a research purpose.

Paragraph 2.13 of the finalised guidelines sets out a new example of how the
‘research purpose exception’ might apply in the healthcare context.

As the gist of the queries is relevant to research purposes beyond the
healthcare sector, the Commission will address them separately from the
healthcare guidelines in a future publication.

The Retention Limitation Obligation

Paragraphs 4.3 and 4.4 of the proposed guidelines addressed the issue of the
retention of patient files and records, and set out that healthcare institutions
should not keep personal data in perpetuity or longer than necessary "just in
case" it might be needed for purposes for which they had not obtained
consent.

Feedback received

One respondent said that it would be in the clear interest of the patient for a
doctor to have as complete a medical record as possible, even if the patient
has not seen the doctor for a significant period of time. Therefore, the
respondent argued, it would be a legitimate purpose for a doctor to retain
medical records for the contingency (i.e. “just in case”) of supporting a future
consultation by the doctor himself, or another doctor who would need to
reference the records.
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Organisations are best placed to determine business or legal purposes for
retention

The Commission considers that organisations are best placed to determine if
there is a business or legal purpose for which personal data should be
retained in accordance with their own specific business needs. Organisations
should also consider if it is necessary to obtain consent from individuals for
the uses for which the personal data is being retained. Healthcare institutions
should make their own assessment as to how long patient record and files
should be retained, taking into account their circumstances.

The Commission would like to reiterate that healthcare institutions should
review the personal data it holds on a regular basis to determine if that
personal data is still needed. Healthcare institutions should not keep personal
data "just in case", when it is no longer necessary for the purposes for which
the personal data was collected or for any legal or business purpose.

Holding personal data for an indeterminate duration of time increases the risk
of a contravention of the Data Protection Provisions, such as the obligation to
protect personal data against any unauthorised disclosures.
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Conclusion

The Commission will continually assess the need to issue guidelines in future
on other topics to facilitate understanding and compliance of the PDPA
obligations.

There are other resources available to organisations apart from guidelines
issued by the Commission. Organisations should visit www.pdpc.gov.sqg for
more information on the following:

e How to contact the Commission for general queries

e Answers to Frequently Asked Questions

e Training, workshops and learning facilities to help organisations gain
further insights into the requirements of the PDPA

e The Commission’s informal guidance process

This closing note should be read in conjunction with the finalised guidelines.
Once again, the Commission thanks all respondents for their comments and
participation in this public consultation.



